TRE – Trauma release exercises

TRE – Trauma release exercises

Какво е TRE?
TRE е абревиатура за Tension/Trauma Release Exercises. Това е прост и ефективен метод за освобождаване на стрес и напрежение, запечатани дълбоко в тялото, чрез треперене.

Когато треперим вследствие на стрес, в тялото се е активирал естествен механизъм, който освобождава мускулното напрежение и успокоява нервната ни система, за да можем да се върнем отново в нормалното си състояние на спокойствие. Парамедиците в повечето западни държави са обучени да работят с TRE с пациентите, жертви на стресова ситуация. Военните се обучават да освобождават стреса по този метод.

Едва ли някой от нас ще се изненада като кажем, че тялото има памет. Тази памет е дълбоко закодирана във всяка клетка и реализира физическото ни функциониране и развитие. Тялото също така помни стреса и травматичния опит, които сме преживели от самото си раждане досега. Най-вероятно и още от вътреутробния период. Това е дълъг и разнообразен травматичен опит.

TRE е система от упражнения, които целят да изморят мускулите ни до степен да почнем да треперим. Целта не са самите упражнения, а възстановяване на невронните пътечки, с които тялото се “нулира” чрез треперене. Целта всъщност е да се научим отново да треперим, защото сме се научили да го блокираме или избягваме още от деца. Когато се практикуват редовно упражненията, идва момент, в който е достатъчно самото намерение, за да започне треперене и оттук насетне упражнения не са нужни. Невронната пътека е възстановена и ние отново сме свързани с този инстинкт.


По време на TRE сесия с мен може да очаквате спокойствие на ума. Възможно е да излязат блокирани емоции. Практиката се случва в удобни дрехи върху постелка за йога.

След сесия хората споделят усещане за лекота и облекчение, както и повишено настроение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: