Разплитане на слоевете тревожност: симптоми, хроничност и видове

Разплитане на слоевете тревожност: симптоми, хроничност и видове

Днес нека надникнем в “очарователния” свят на безпокойството – състояние, което всички изпитваме в някой момент от живота си. Като психотерапевт при мен често идват клиенти, търсещи подкрепа и помощ заради безпокойство и повишена тревожност. Нека проучим различните аспекти на тревожността, включително нейните симптоми, причините за хронифициране и различните видове, които могат да се проявят.

Разбиране на симптомите на тревожност
Безпокойството е естествен отговор на стреса, който ни предупреждава за потенциални заплахи и ни предпазва. Въпреки това, когато тревожността стане непреодолима и постоянна, и без видима причина в настоящия момент, тя е сигнал, че нещо се случва във вътрешния ни свят и то не е свързано с реалността вмомента. Честите симптоми на тревожност могат да включват:


Прекомерно безпокойство: Постоянно, ирационално безпокойство за ежедневни ситуации или събития, дори когато няма реална, обозрима заплаха.

Безпокойство и раздразнителност: Чувство, че човек е “на ръба”, неспособност да се отпуснете и лесно се вълнувате и емоционализирате.

Физически симптоми: Безпокойството може да се прояви във физически симптоми като ускорен пулс, изпотяване, треперене, мускулно напрежение и стомашен дискомфорт. Хората често споделяте усещане за тежест, за буца в гърдите например, или стягане на корема. 

Затруднено концентриране: Препускащи мисли и неспособност да се съсредоточите върху текущите задачи. Може да се появи разсеяност и така нареченият mental fog

Нарушения на съня и апетита: Проблеми със заспиването или невъзможност за дълбок сън и добра почивка, поради тревожни мисли. Често събуждане. Загуба на апетит или прекомерен, с преяждане.  

Причини за хронична тревожност:
Докато тревожността е нормална част от живота, хроничната тревожност може да бъде по-сложна и може да бъде причинена от комбинация от фактори. Някои често срещани причини за хронична тревожност включват:

Генетика или предаване на модели, вярвания, психически нагласи в семейството: Фамилната анамнеза за тревожност или други психични разстройства може да увеличи вероятността от изпитване на хронична тревожност. Не е доказано да има генетична свързаност, а по-скоро се говори за наследяване чрез несъзнателно интернализиране на моделите и вярванията от значимите възрастни в живота на детето, от средата и културата. 

Житейски събития: Травматични преживявания, големи и стресови промени в живота или продължителни стресови фактори могат да допринесат за развитието на хронична тревожност.

Химически биобаланс в тялото (включително хормонален): Дисбалансите в мозъчните химикали (невротрансмитери) могат да повлияят на регулирането на настроението и да допринесат за тревожни разстройства.

Качества на личността: Някои личностни черти, като перфекционизъм или прекомерна нужда от контрол, повишават тревожността. Психотерапията изследва и помага на човек да се справи с чертите в характера си, които му създават предизвикателства в живота, както и да разбере причините защо точно тези черти е развил. 

 
Нездравословните и най-често несъзнателни механизми за намаляване на тревожността, като отричане, че съществува проблем, или развиване на зависимост (екранна, шопинг, алкохол, наркотици, сексуална, и много други), или други видове бягство от себе си, могат да повишат тревожността в дългосрочен план.

Изследване на различни видове тревожност:
Тревожните разстройства обхващат набор от състояния, всяко със своите отличителни характеристики. Някои често срещани видове тревожни разстройства включват:

Генерализирано тревожно разстройство (Generalized Anxiety Disorder): Включва прекомерно безпокойство и тревожност относно различни аспекти на живота, дори когато няма конкретен отключващ фактор. 

Социално тревожно разстройство (Social Anxiety Disorder): Социалното безпокойство се върти около силен страх от социални ситуации и осъждане от другите. Това може да доведе до избягване на социални събирания и чувство на изолация.

Паническо разстройство: Паническото разстройство се характеризира с внезапни и повтарящи се пристъпи на паника (паник атака), придружени от интензивни физически симптоми като сърцебиене и задух, интензивен страх, обсесивни тревожни мисли, “акушерска” ръка, сърдечна аритмия и други.

Обсесивно-компулсивно разстройство (Obsessive-Compulsive Disorder): ОКР включва натрапчиви и тревожни мисли (обсесии), последвани от компулсивно поведение включващо разнообразни ритуали (компулсии), които като винтил свалят напрежението и намаляват тревожността. Тези ритуали могат да отнемат значително време и постепенно рушат живота на човека. Понякога хората с ОКР крият с години това, което се случва с тях и отричат пред себе си съществуването на проблем, докато компулсиите до такава степен превземат времето и мислите им, че е невъзможно да го крият повече. 

Посттравматично стресово разстройство (Post-Traumatic Stress Disorder ): PTSD е резултат от травматично преживяване (или свидетел на травматично събитие) и води до интензивна тревожност, спомени, кошмари и свръхбдителност, реактивност.

Да потърсите помощ за своето страдание от психотерапевт е проява на сила и смелост, грижа за себе си, както и за близките хора във вашия живот! Като всеки добър хипнотерапевт в София мога да ви помогна за състоянието на тревожност чрез хипноза в София или хипноза онлайн.

Разбирането на тревожността, нейните симптоми и нейните видове ни дава възможност да разпознаем кога тя става проблематична и да потърсим подкрепа. Не забравяйте, че може да бъдете подкрепени в този процес и с правилните инструменти и насоки тревожността може да бъде преодоляна, което ви позволява да водите по-пълноценен и радостен живот. Позволете си да бъдете по-щастливи. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: