Какво е ОКР?

Какво е ОКР?

Често може да чуете някой да се шегува, че има ОКР, когато визира своята свръх подреденост и чистота, или желанието си за контрол, или компулсивното си завъртане в нежелани мисли. За съжаление, ОКР не е шега за хората, които го преживяват. 

ОКР е абревиатура за обсесивно компулсивно разстройство – вид тревожно разстройство с поведенчески прояви по международния класификатор МКБ-10. 

То се проявява в основно четири типа поведение: компулсивно чистене и миене, съмнения и множество проверки (напр. дали съм затворил прозореца), подредба и нелогични ритуали (изпълняват се по точно определен начин и ред, иначе се вярва, че ще се случи нещо ужасно, или пък облекчават обсесиите) и натрапчиви мисли (обсесии), които са нежелани. ОКР засяга и се разпрострира в различните житейски сфери на човека, като влошава качеството на живота му, изтощава го, вкарва го във все по-голяма изолация и самота. 

Вярва се, че ОКР се заражда от хронична тревожност и дистрес, като всъщност е начин на психиката да се справи с много завишеното състояние на тревожността. Д-р Пожарашки пише, че ОКР е “вентил” за тревожност. 

Ако човек с ОКР го проявява като обсесия, то може да има натрапчиви страхове и импулси. Може да се страхува, че определени негови действия и мисли ще донесат ужасяващи последици за себе си или за други хора. Може да изпитва вина. Макар, че човек осъзнава нелогичността на своите мисли и страхове, се чувства безсилен да ги прекъсне. Често хората с ОКР крият своите обсесивни мисли и страдат в мълчание, опитвайки се да облекчат напрежението от обсесията чрез ритуали и компулсивни поведения. 

Клиентка с ОКР се страхуваше, че нещо лошо ще се случи и че съществува “зло”, което със сигурност очаква нея и близките й. Единственият начин, по който можеше това “зло” да бъде обезвредено беше ако не минава през врата. Също, ако не се храни в определени часове. Също, ако не мисли определени мисли. Например – вярваше, че ако си помисли, че нещо лошо ще се случи, тя го привлича и затова е много опасно да мисли това. В същото време тя страдаше от натрапчиви мисли, че нещо лошо ще се случи и не можеше да ги контролира. Мъчително, нали? 

Друга клиентка беше развила вярването, че ако излезе извън дома си, ще се случи нещо ужасно с баща й – единственият й жив роднина. 

Хората с ОКР страдат наистина много и крият състоянието си колкото е възможно по-дълго. Някои хора поддържат с години илюзия, че живеят нормално и “всичко е наред”.

Важно е да знаем, че ОКР се лекува с терапия, а в напредналите фази може да се наложи и медикаментозно лечение паралелно към терапията, за да се стабилизира човекът. 

Също е важно да знаем, че ако не му се обръща внимание, ОКР може да се развие и превземе психиката и живота на човек. С възрастта и минаването на годините симптомите се влошават. Стресовите ситуации също задълбочават проявите на симптомите. Често пъти хората изпитват трудност да си спомнят кога за първи път се е появила обсесията или компулсивното поведение. Някои дори казват, че “аз винаги съм била така” или “ами, от както се помня”.  

ОКР може да бъде съпроводено с паник атаки, както и с хипохондрия. 

С течение на времето, ако не бъде терапевтиран човек, може да премине към развиване на шизофрения. 

Д-р Габор Мате вярва, че всички психични заболявания са развити като продължение на защитни механизми, които хората създаваме като деца. Един от пътищата на подходящата терапия е освобождаване на блокираните емоции в тялото и връщане към автентичните усещания. Към истината за себе си – онази здрава част от човека, която не може да бъде разрушена, но е била потисната в процеса на социализация. 

Към терапията човек с ОКР може да обогати живота си с редовна физическа активност и приятни занимания, които да събуждат желанието му за живот. Физическата активност, независимо дали е спорт, хатха йога, разходки, освобождава натрупаното напрежение от тревожността в тялото и му помага да регулира нервната система. Определени дихателни терапии – breathing exercises, също помагат за регулиране на нервната система. Малко по малко правете опити да върнете социалния живот и контакта си с хора, за да излезете от изолация. 

Ежедневието ни – всичко, което правим, мислим и чувстваме всеки ден, определя състоянието ни. Затова е важно да се грижим за тялото и психиката ни като се опитваме да живеем щастливи и свободни. 

Може би да четеш тези редове е правилният момент за теб да направиш нужните промени в ежедневието си за да изпитваш вдъхновение и радост. 

Някои хора виждат знаците, които им се дават, като възможност за позитивна промяна. 

error: