Каква личност сте според Д-р Джордан Питерсън

Каква личност сте според Д-р Джордан Питерсън

Dr Jordan Peterson представя интересна концепция за определяне на личността въз основа на лингвистиката повече, отколкото на психологията. Неговото твърдение е, че това всъщност прави теорията му по-реалистична. 

Личностни различия – за разлика от физическите и сексуални черти – са едни от най-големите фактори, допринасящи за разнообразието сред хората. Съществуват множество възприятия, за да помогнат на човечеството да се адаптира към непрекъснато променящата се среда, и това формира различни личности. Личността е еволюирало решение на вечните проблеми на живота, според Питърсън. 

Голяма част от личността е вродена и доста стабилна във времето. Това обаче не означава, че не можете да научите нови неща! Много е важно да разберете себе си, за да можете да разширите границите на собствената си личност. Вие сте родени със склонността да усвоявате определени умения по-лесно от други.

Например, интровертът е способен да научи социални умения, свързани с екстравертност, но това е по-трудно и уморително за него, отколкото за екстравертния човек. Друг пример – човек с мек характер може да се научи да проявява твърдост, когато е необходимо, като например да устои на междуличностни конфликти или да прокара собствените си интереси напред.

Познаването на личността е полезно за избора на професия и партньор.​ Работата може и трябва да се избира въз основа на вашата личност. Например, екстравертният човек трябва да избере работа, която изисква взаимодействие с хора. По подобен начин е възможно да изберете половинка въз основа на вашето разбиране за вашите собствени черти. Когато избирате партньор, най-добре е да изберете някой, който е подобен на вас, а не противоположност, във всички черти, с изключение на невротизма. Двама силно невротични хора ще преживеят много конфликти.
Също лесно е за разбиране защо екстравертността би била трудна за съжителство, ако сте интроверт. Докато екстровертите се наслаждават на партита и големи групи хора, интровертите се чувстват дискомфортно в този тип среда. По същия начин един изключително креативен човек няма да се радва да живее с някой, който не е креативен, а трудолюбивият човек няма да оцени някой, който не показва подобна работна етика.

Чертите и аспектите на личностния модел на Голямата петорка на Д-р Джордан Питърсън са:
1. Приветливост: състрадание и учтивост
2. Добросъвестност: трудолюбие и подреденост
3. Екстравертност: ентусиазъм и увереност
4. Невротизъм: оттегляне и непостоянство
5. Отвореност: интелект и естетика

Прочетете повече информация във следващата статия. 

А ако търсите хипнотерапия в София, за да опознаете личността си, може да се свържете с мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: