Мама терапия по Борис Драпкин

Мама терапия по Борис Драпкин

Майката е най-добрият хипнотизатор за своето дете! Няма друг глас, който да въздейства така ефективно на детето. Правени са изследвания за силата на внушението от бащиния глас и бабите на детето. Резултатите показват, че единствено гласът на бабата по майчина линия има донякъде ефект, но не може да се сравни с този на майката.

В инструментариума на специалистите по детска психоневрология съществуват ограничен брой методи за влияние на развитието на детето, включващи медикаментозно лечение, хипноза, семейно консултиране, групова и игрова терапия. Дълги години проф. д-р Борис Драпкин успешно прилага тези подходи, но същевременно продължава да издирва алтернативни, по-ефикасни и безопасни методи, които да предложат по-широк спектър от възможности за въздействие, обединяващи елементи както от внушението, така и от семейната терапия. И открива такъв метод – внушението чрез майчиния глас.

Този нов психотерапевтичен подход беше опитан върху хиляди пациенти и официално патентован през 2001 година. Той получи признание от Руската асоциация на детските психиатри и вече се преподава в специализирани академични курсове по детска и юношеска психиатрия, психотерапия и клинична психология. При разработването му са вложени най-новите постижения на психоаналитичната наука, широко признати в Запада, но по ефективност методът на Драпкин надхвърля тези традиционни подходи, освен това е лесен за прилагане и икономически изгоден.

Майчиният глас играе жизненоважна роля не само за новороденото, но и за децата в училищна възраст. От петия месец на утробния живот детето започва да възприема гласа на своята майка, който става по-познат от всеки друг звук. Веднага след раждането то разпознава този глас и инстинктивно реагира на неговите интонации, което стимулира емоционалната връзка. Майчиният глас трансформира вътрешния свят на детето, влияейки на неговото усещане за спокойствие, щастие и здраве. В същото време, той може да има и отрицателно въздействие, когато се използва за изразяване на неодобрение или критика, по този начин предавайки на детето негативни убеждения и настройки за неуспех и здравословни проблеми.

Как да направите Мама терапия на своето дете

След като детето е заспало изчаквате 20-30 мин и започвате да му говорите текста по-долу (препоръката на професора е за 3 повторения, но дори веднъж да изчетете текста ще има ефект върху детето). Добре е да не четете механично, а да се свържете с любовта в себе си и да четете през тази емоция към своето дете:

Аз много, много силно те обичам;
Ти си най-скъпото ми и родно нещо, което имам;
Ти си моя родна частичка, родна кръв;
Ние с тати много силно те обичаме.

Ти си ЧИСТО и красиво дете.
Ти се храниш добре и затова бързо растеш и се развиваш.
Ти имаш силно и здраво сърце, гърди, здраво коремче.
Ти се движиш леко и красиво.
Ти си здрав, обичан и приет.

Ти си спокойно момченце/момиченце.
Ти си търпелив, ти си добър, ти си общителен.
Ти си умно момче/момиче.
Твоята главичка се развива отлично, всичко разбираш и запомняш.
Ти често си в добро настроение и обичаш да се радваш.
Ти добре спиш и бързо се възстановяваш.
Ти заспиваш бързо и сънуваш хубави и добри сънища.
Ти си почиваш добре, когато спиш.
Говорът ти се развива добре.

Аз вземам и изхвърлям твоята болест и твоите трудности сега. (Може да назовете конкретни неща, например кошмари, тъга, срам, … )
Аз много, много силно те обичам!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: