Как да избера терапевт / психолог? – Савина Дилова

Как да избера терапевт / психолог? – Савина Дилова

Искаш да почнеш психотерапия, но се чудиш кой е подходящия специалист, при когото да отидеш? И аз преди години минах през това да търся добър психолог и зная, че може да бъде объркващо. Понеже в терапията вероятно ще споделяш болезнени преживявания, важно е да намериш терапевт, с когото се чувстваш безопасно и към когото изпитваш доверие. Дори ако специалистът е препоръчан, опитен и с необходимата квалификация, това не гарантира, че ще установите връзка помежду си, а реално връзката клиент-терапевт е един от най-целебните компоненти на психотерапията. 

Помня когато намерих своята първа терапевтка и докато споделях своите скрити болки и преживявания, свързани със срам, в един момент нарекох това – “Разголвам си душата тука …”, а тя просто се засмя искрено. Нейната реакция само засили нашата връзка. Дори сега като го описвам, споменът топли и грее мило сърцето ми. 

Продължава да ми се случва да дойде клиент при мен за терапия и да сподели, че е бил няколко пъти при психолог или пък че е ходил на хипноза, но не се получило. Като причина му казали: “Нямаш доверие, затова не се получава.” Хора, моля ви най-искрено!, ако някой терапевт ви обяснява как му нямате доверие и затова терапията му не носи очакваните резултати, непременно сменете терапевта. Защо ли? За липсата на доверие може да има много причини и макар понякога да се реферира базовото доверие, много по-често колегата просто е некомпетентен как да работи със вашите защитни механизми. Във всяка терапия има дискомфортни и болезнени моменти, защитите на клиента се вдигат (това е естествено и очаквано) и ако няма компетентност отсреща как се работи с това, връзката на доверие се разпада, още преди да е изградена дори. Затова чуете ли – “Нямаш доверие”, нека ви светнат няколко червени лампи. 

Когато избираш своя терапевт може би ще искаш да проучиш в каква модалност работи – дали е травма ориентирана психотерапия, дали е семеен констелатор, фамилен терапевт, гещалт, КПТ, хипнотерапевт, транзакционен аналитик и т.н. Оказва се, че модалността не е най-съществения компонент от гледна точка успеха на терапията. Правени са изследвания кой вид психотерапия реализира най-висока ефективност и се оказва, че разликите в резултатите са пренебрежимо малки. Затова пък изпъква друг фактор, който определя значимо дали терапията е ефективна или не – качеството на връзката с терапевта.  

Обикновено, още от началото, ще усетите дали ще се получи с този терапевт, но това не е задължително.

Възможно е да има периоди, когато се струва, че нещата в терапията не преминават гладко. Важно е да споделите тези чувства с терапевта си, тъй като това може да предостави ценна информация за напредъка в терапевтичния процес и за необходимостта от промени.

Открийте най-подходящия терапевт за вас и вашите нужди! Дори да се сблъскате с предизвикателства, усилията, които полагате, определено си струват.

Търсете човек, с когото се чувствате удобно да говорите и който излъчва грижа и ангажираност към вас, насочен към вашето развитие и постигане на желаните промени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: