Удобната роля “жертва” отнема от личната ти сила

Удобната роля “жертва” отнема от личната ти сила

Хората с нагласа на жертва, несъзнателно търсят одобрение и помощ от другите. Те постоянно играят на картата „горкaтa аз“. Това може да генерира съчувствие и помощ от другите. 

Всички имаме своите възходи и падения в живота. Лоши неща могат да се случат на вас или на хора, които познавате ежедневно. Но има някои хора, които твърдят, че вината никога не е тяхна. Те твърдят, че нямат контрол над трудните ситуации и проблемите, които срещат. Просто винаги им се случва.

Жертвата може да стане част от идентичността на човек, но е заучено поведение и може да бъде променено. Често се развива като защитен механизъм – заучена безпомощност, за справяне с неблагоприятни житейски събития. Като психолог в София помагам на клиентите си да се освободят от ролите, които играят в живота, за да бъдат по-автентични и да си върнат силата.

· “Това не е по моя вина.” 
Жертвата твърди, че нещата, които му се случват, са по вина на някой друг. Това може да е по вина на техния партньор, семейство, колега, приятел или „ами такъв е светът, всеки трябва да си гони интереса“. Тя често се оплаква от лошите неща, които се случват в живота й. Не е склонна да поема лична отговорност. 

· Приема нещата лично. 
Дори коментар или изявление да не са били насочени към тях, тя пак ще го приеме, сякаш е срещу нея по някакъв начин. 

· Нездравословни механизми за справяне. 
Хората, които имат манталитет на жертва, често са преживели травма или трудни времена, но не са разработили по-здравословен начин да се справят. В резултат на това те развиват негативна представа за живота, където чувстват, че нямат никакъв контрол върху това, което им се случва. Тъй като не смятат, че нещо е по тяхна вина, те имат малко или никакво чувство за отговорност за живота си. Проблемите им просто им се случват.

Ако някой се опита да помогне или предложи решения, той често е посрещнат със списък от причини, поради които решението няма да сработи. Затова хората, които се опитват да помогнат, често остават разочаровани или объркани.

· Защо хората се държат по този начин? 
Добавените ползи (печалби) от заемане позата на “жертва”:

· Свобода от отговорност. 
Да си поеме отговорност може да бъде страшно за някой, който има манталитет на жертва. Трябва да признаете, че животът ви не е резултат само от действията на другите. Поемането на отговорност спуква защитния балон на жертвата.

· Получавате съчувствие и помощ. 
Съчувствието, вниманието и достъпът до ресурси и помощ са често срещани примери за вторична печалба. Някой с манталитет на жертва може дори да не осъзнава, че получава тези предимства и често се чувства наистина разстроен.

· Задоволява несъзнателните нужди от одобрение. 
Хората с манталитет на жертва, особено когато идва от минала травма, несъзнателно търсят одобрение и помощ от другите. Те постоянно играят на картата „горкият аз“. Това може да генерира съчувствие и помощ от другите.

· Избягва се поемането на рискове. 
Прехвърлянето на вината върху другите е ключова част от манталитета на жертвата. Това е начин да се избегне истинска уязвимост. 

Как да разпозная дали влизам в ролята на “жертвата” в живота си? Първата стъпка към разрешаването на проблем е да го разпознаете и да си го признаете пред себе си. 

· Поемете отговорност. 
Вие сте единственият, който контролира вашите действия. Може да не сте в състояние да контролирате другите, но контролирате как реагирате на тях. Вие контролирате с кого и къде прекарвате времето си. Осъзнайте потенциала си и седнете на шофьорското място в живота си.

· Грижа за себе си и състрадание. 
Манталитетът на жертвата се възприема подсъзнателно като начин за справяне, често от минала травма. Бъдете състрадателни към себе си при възстановяването си. Практикувайте грижа за себе си и любов към себе си. Воденето на дневник може да бъде полезен инструмент за справяне с чувствата ви.

· Започнете да казвате “Не” и да чувате чуждото “Не”. 
Можете да кажете „Не“ на нещо, което не искате да правите. Всичко е наред. Дори ако другите хора смятат, че ги разочаровате, погрижете се за енергията си и дайте приоритет на себе си. 

· Образовайте се. 
Четете книги за манталитета на жертвата и как той влияе на живота ви. Помислете за търсене на терапия. Колкото повече се образовате по темата, толкова по-вероятно е да продължите да се възстановявате и да избегнете връщане към стария си начин на мислене.

Всеки човек има вътрешен потенциал да бъде автентичното си Аз без да влиза в ролите на “жертва”, “спасител” или “насилник”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: