10 признака на gaslighting

10 признака на gaslighting

Gaslighting е манипулативна тактика, при която човек, за да получи власт и контрол над друг човек, посява семена на несигурност в съзнанието му. Неувереността в себе си и постоянните разпити бавно карат потърпевшият да поставя под въпрос своята реалност. 

Терминът идва от филма Gaslight 1944 г. Сюжетът описва съпруг, който систематично промива мозъка на жена си до степен тя да повярва, че полудява.

Как да разберем дали сме жертва на тази подла манипулативна техника? 

  1. Откровени лъжи.

Знаете, че човекът лъже, често и с лекота, но той казва, че не е вярно. Започвате да се съмнявате в себе си, поставяте под въпрос всичко и ставате несигурни за най-простите неща.

2. Отричай, отричай, отричай.

Той или тя отричат да са го казвали. Искат от вас да докажете, че са го казали. Започвате да се съмнявате в паметта си. Може би са били прави, никога не са го казвали. Все повече поставяте под въпрос своята реалност и приемате тяхната. 

3. Използване на това, което обичате срещу вас.

Това е манипулативна тактика, използвана от газлайтъра, карайки човека да поставя под въпрос себе си и нещата, на които държи. Например ако човек обича работата си, газлайтърът ще намери проблеми в нея. Ако има деца,  газлайтърът ще накара човек да повярва, че не е трябвало да ги има и че е лош родител.

4. Загуба на самочувствие.

Газлайтинг се извършва методично и продължително. С течение на времето жертвата става различен човек. Самоувереността изчезва и жертвата се превръща в сянка на предишното си аз. Губи самочувствие и вяра в себе си. Реалността и битието са само тези на насилника. 

5. Думите не съответстват на действията.

Насилникът ще говори и говори, за да убеди човек. Действията му обаче не съответстват на думите. 

6. Любов и ласкателства.

Насилникът ще срине психически човек, ще го изгради обратно и ще го срине отново. Този оскърбителен модел се превръща в реалност за жертвата и похвалите само ги убеждават да мислят, че насилникът не е толкова лош. 

7. Объркване.

Насилникът всява постоянно объркване, карайки жертвата да стане отчаяна за яснота. Докато лицето търси яснота от насилника, цикълът продължава и силата на насилника нараства. 

8. Проекция. 

Насилникът проектира действията си върху жертвата. Например, ако той е лъжец и измамник, ще обвини жертвата, че е лъжец и измамник. Потърпевшият чувства, че постоянно трябва да се защитава за неща, които не е направил. 

9. “Ти си луда”.

Често срещано обвинение. Насилникът също ще каже на други хора, че жертвата е луда или си измисля. По този начин, ако жертвата някога се обърне към тези хора за помощ, най-вероятно няма да й повярват. 

10. Всички други лъжат, само той/тя казва истината.

Насилникът може да каже на човек, че всички останали са против него и че всички лъжат. Подобно действие допълнително замъглява усещането за реалност.

Газлайтинг е форма на психическо и емоционално насилие. Колкото по-рано се разпознаят признаците, толкова по-скоро човек може да предприеме стъпки за намиране на помощ и излизане от отношения с насилник. 

error: