Счупване на връзката – дисоциация и дереализация

Счупване на връзката – дисоциация и дереализация

В сложния пейзаж на човешката психология дисоциацията и дереализацията се появяват като често неразбрани явления. Като психотерапевт често се сблъсквам с клиенти, които изпитват тези състояния, и е наложително да се хвърли светлина върху темата, за да се създаде по-голямо разбиране и подкрепа. В тази статия ще изследваме дисоциацията и дереализацията, техните потенциални причини, прояви и терапевтичните подходи, които могат да помогнат на хората да се свържат отново с автентичната си същност.

Какво е дисоциация и какво – дереализация? 
Дисоциацията се отнася до умствен процес, при който индивидът се откъсва от своите мисли, чувства, спомени или чувство за идентичност, което води до чувство на откъснатост от себе си. Това дисоциативно състояние може да се прояви по различни начини, като усещане за емоционално вцепенение, пропуски в паметта или самонаблюдение от разстояние.

Дереализацията, от друга страна, се отнася до променено възприятие на заобикалящата ни среда, където външният свят може да изглежда изкривен, мечтателен или нереален. Може да създаде дълбоко чувство на откъснатост, карайки хората да се чувстват така, сякаш живеят в мъгла или наблюдават реалността през воал.

Причини за дисоциация и дереализация:
Дисоциацията и дереализацията могат да възникнат поради различни фактори, включително травматични преживявания, високи нива на стрес, тревожни разстройства, депресия, духовни практики, употреба на психеделици (психотици) или като симптом на определени психични състояния като дисоциативно разстройство. Травмата, особено в детството, може да бъде значителен отключващ фактор за дисоциативни състояния като защитен механизъм за справяне с преобладаващи емоции или ситуации.

Прояви и симптоми:
Индивидите, изпитващи дисоциация и дереализация, могат да се сблъскат с редица симптоми. Те могат да включват чувство на откъснатост от емоциите, пропуски в паметта или „затъмнения“, възприемане на себе си като външен наблюдател, загуба на представа за времето или изкривяване на сетивните възприятия. Тези симптоми могат да бъдат обезпокоителни и значително да повлияят върху способността на човек да функционира в ежедневието.

Терапевтичното пътуване към възстановяване на връзката със себе си
Психотерапията играе решаваща роля в подпомагането на хората да се ориентират в това “пътуване”. 
Заземяване: Упражненията за заземяване (по-добро и пълно усещане за тялото) помагат на хората да се закотвят в настоящия момент и да се свържат отново със сетивата си. Тези техники могат да включват дълбоко дишане, фокусиране върху сетивни преживявания като докосване или звук или участие в дейности, които насърчават вниманието.

Емоционална регулация: Научаването на ефективни стратегии за емоционална регулация може да бъде инструмент за управление на дисоциативни състояния. Техники като медитация, упражнения за релаксация и експресивни терапии (напр. арт или музикална терапия) могат да улеснят изследването и изразяването на емоции.

Дисоциацията и дереализацията са сложни преживявания, които могат значително да повлияят на благосъстоянието и ежедневното функциониране на човек. Въпреки това, с подкрепата на подходящия терапевт и прилагането на различни терапевтични техники, хората могат да започнат да се лекуват и да се свържат отново с истинската си същност. Не забравяйте, че търсенето на помощ не е признак на слабост, а акт на смелост към възстановяване на пълноценен живот и изживяване на автентично чувство за връзка със себе си. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: