Как да се науча да се владея по-добре?

Как да се науча да се владея по-добре?

Тази статия изследва значението на практиките за саморегулация, като подчертава тяхната роля за добър емоционален баланс и лична хармония. Хората можем с дисциплина да развием спокойствие, което ще ни помага да оставаме балансирани в предизвикателствата на живота. Саморегулацията също така подобрява междуличностните отношения и служи като ръководен принцип за всеки добър психотерапевт.

Когато се впуснах в личностното си израстване разбрах голямото значение на практиките за саморегулация върху това как се чувствам всеки ден. Саморегулацията не е самоконтрол и не бива да се бъркат двете неща. Когато говорим за човек, който се стреми да контролира себе си на всяка цена, говорим за невротична личност. Саморегулация означава опознаване на механизмите, по които функционираме и овладяването им по този начин, чрез редовно практикуване на техники и практики, които ни помагат да преработваме емоциите, да чистим стреса от тялото, да освобождаваме главата си от свръх мислене. 

Един от основните аспекти на саморегулацията е емоционалното самосъзнание. Като признавам и разбирам емоциите си, както и като се науча да локализирам усещането за емоциите си в тялото си, получавам ценна представа за моя вътрешен свят. Вместо да бъда контролирана от мимолетни импулси или обусловени реакции, аз отварям пред себе си възможност да реагирам различно на предизвикателни ситуации. 

Чрез възприемането на навици за здравословен начин на живот, като редовно движение, достатъчно сън и пълноценно хранене, давам приоритет на грижата за себе си и жизнеността. Чрез психотерапия и духовни практики аз подхранвам и изчиствам енергийно тялото и ума си, което неизменно ме връща към себе си.

Всичко това подобрява и моите взаимоотношения, защото мога да присъствам пълноценно със всичко, което съм. 

Като психотерапевт осъзнавам безценната роля на саморегулацията не само в личния ми живот, но и в професионалната ми практика. Тя ми позволява да присъствам изцяло в процесите, да се ориентирам в емоционалната сложност на случващото се и да се свързвам истински с човекът, който търси подкрепа в своя път. 

Споделям с вас някои от практиките, които намирам за полезни. В същото време тези практики са прости за изпълнение и единственото усилие е във връзка с постоянството. 

Концентрация върху дишането: Съсредоточете се върху дъха си, като наблюдавате всяко вдишване и издишване, без да се опитвате да го промените. Може да фокусирате вниманието си върху областта над горната устна и да наблюдавате на всяко издишане физическото усещане там. 

Граундинг: Насочете вниманието към всяка част от тялото си последователно, без значение дали отгоре надолу или обратното. Забелязвайки всякакви усещания без да ги изследвате или променята, само наблюдавате и усещате какво е. 

Осъзнато движение: Обръщайте голямо внимание на всяка стъпка, докато вървите, или извършвате някаква друга дейност, като наблюдавате усещанията в крайниците, промяната в позата и т.н.

Осъзнато хранене: Яжте бавно и обръщайте внимание на вкуса и промяната му при предъвкване, структурата и усещането на всяка хапка храна.

Практика на благодарност: Отделете време всеки ден, за да размишлявате върху нещата, за които сте благодарни. Ако това е ок за вас, може да включите молитва на благодарност със свои думи. 

Водене на дневник: Запишете своите мисли и чувства без осъждане, позволявайки си да се излеят свободно на листа или файла. Воденето на дневник може да бъде освобождаваща практика и ако се прави вечер, подобрява съня, тъй като се случва емоционална препработка предварително. 

Определяне на граници: Разберете себе си и своите граници, поставете ги ясно и ги отстоявайте с разбирането, че те също могат да бъдат мобилни, но от вас зависи дали и кога ще ги промените. 

Регулярна физическа активност: Редовно движение, независимо дали е някакъв вид тренировка или просто дълга разходка помага на тялото и умът да разтоварят по здравословен начин, което ви дава ежедневна устойчивост и по-добър емоционален баланс. На физическо ниво изследванията показват, че подобрява и хормоналния баланс, както и връща към естественият циркаден ритъм. 

Отношение на състрадание към … себе си: Дайте си правото да бъдете несъвършени. Приемането на себе си има и аспект на любопитство към всичко, което възниква във вас, включително ваши аспекти, които осъждате и не желаете.

Психотерапия: Психотерапията е път на себепознание, който връща към автентичното ви аз и освобождава от нежелана обусловеност. Често клиентите ми споделят, че посещението на психотерапевт е най-добрата инвестиция, която са направили за себе си. Съгласна съм и моят личен опит също го потвърждава. 

Саморегулацията не е просто умение, а дълго пътуване на личностно израстване през целия живот. Чрез култивиране на емоционална интелигентност, опознаване и приемане на себе си, хората развиват здрави механизми да се справят със сложността на живота. Моите ежедневни практики за саморегулация са важни за мен и ден след ден се убеждавам в тяхната ефективност, затова препоръчвам такъв тип дисциплина в грижата за себе си и на клиентите. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: