Как да помогнем на човек с паник атаки

Как да помогнем на човек с паник атаки

В практиката си често работя с хора, които получават паник атаки. Това състояние е много мъчително за всеки, който го преживява. Често хората се опитват да прикрият какво се случва с тях и полагат усилия страданието им да не личи. Понякога мотивите са срам, или притеснения, че ще загубят работата и клиентите си, че колегите няма да проявят разбиране. Понякога не искат да тревожат близките си или се чувстват в тежест, защото е минало време на лечение и терапия, но въпреки това състоянието упорито продължава и хората вече се чувстват в тежест за околните. 

Ако някой, когото познавате, има пристъп на паника, той може да стане много тревожен и да не мисли ясно. Ето какво можете да направите, за да помогнете:

  • Останете с човека и запазете спокойствие.
  • Попитайте от какво има нужда човека.
  • Говорете с човека с кратки прости изречения.
  • Бъдете предвидими и избягвайте изненадите.
  • Помогнете за забавяне на дишането на човека. Можете да броите заедно издишанията и да забавяте постепенно със всяко отброяване.  

Полезно е да ползвате реплики като: 
“Можеш да се справиш с това.”
“Гордея се с теб. Добра работа.”
“Кажи ми от какво имаш нужда сега.”
“Концентрирай се върху дишането.”
“Знаеш, че ще премине. Аз съм тук, с теб.”
“Това, което чувстваш, е страшно, но не е опасно.”

Ако ваш близък се лекува от паническо разстройство, в дългосрочен план ще е нужно да проявите търпение. Уважавайте усилията за възстановяване, дори ако човекът не постига всички цели. 

Когато човек има паник атаки, цялото семейство е засегнато. Ако някой във вашето семейство има пристъпи на паника, може да се почувствате разочаровани, преуморени или социално изолирани. Тези чувства е нормално да се появят и са често срещани. Може да се свържете с мен за подкрепа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: